ZY Makelaars
Volg ons

"1 van de beste dingen dit jaar gedaan, ZY Makelaars ingeschakeld voor de verhuur van mijn woning. Top service!"

Stars

"Net dat kleine beetje extra, hierdoor mijn huis binnen 48 uur verhuurd"

Funda, VBO, Pararius, Huurchecknederland
ZY Makelaars

Energielabel voor woningen

Een (definitief) energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Vanaf 1 januari 2021 heeft u een energieadviseur nodig voor de aanvraag van een energielabel voor uw woning. Heeft u een voorlopig energielabel of wilt u het huidige energielabel vernieuwen, bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt, ook dan adviseert ZY Makelaars u graag bij de keuze voor een gecertificeerd bureau. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en wordt ingeschreven in het landelijk register. U hoeft hier verder niets voor te doen.

Hoe gaat de energiedeskundige te werk?

De energiedeskundige komt bij u langs om alle kenmerken van uw woning vast te stellen. Afhankelijk van de grootte van uw woning en de zichtbaarheid van de kenmerken zal dit zo’n 1,5 à 2 uur duren. Op basis van deze gegevens wordt het energielabel opgesteld. Dit energielabel wordt uitgedrukt in de letters A t/m G, waarbij A het meest energiezuinige label is. Wilt u het energielabel van uw woning verbeteren? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Lees daarnaast ook onderstaande tips over het verbeteren van uw energielabel.

 

5 tips voor een beter energielabel

Voordat we de tips bespreken; eerst het antwoord op de vraag: “Waarom zou ik een beter Energielabel voor mijn woning willen?”

Daarop is een simpel antwoord: het levert je geld op.

Uit onderzoek blijkt dat een ongunstig Energielabel de prijs van de woning bij verkoop verlaagd. Sterker nog: een zogenaamd (Energielabel A, B, C) kan juist de verkoopprijs van de woning verhogen. Het voorlopig Energielabel is in beginsel beschikbaar voor iedere woning. Toch loont het de moeite om dit om te zetten naar een definitief Energielabel waarbij de aanpassingen aan de woning (denk aan aanbrengen isolering etc.) meegenomen worden.

Door het energielabel van uw woning te verbeteren, heeft u dus meer kans op een hogere verkoopprijs. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Hieronder vindt u de meest voorkomende verbeteringen van woningen die van invloed kunnen zijn op uw energielabel.

 

1. Uw huis (beter) isoleren

Isoleren kunnen we bestempelen als de eerste belangrijke stap richting een gunstig Energielabel. Daarbij opgemerkt dat de isolatie van het dak het meeste rendement geeft. Isoleert u daarnaast ook de spouwmuren en uw vloer dan maakt uw Energielabel een flinke sprong. Isoleren van de woning zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen. In de zomer houdt het juist de warmte buiten. Naast de gunstige effecten op uw Energielabel levert dit ook wat op in uw portemonnee. De maandlasten voor uw energierekening zullen dalen doordat u in de wintermaanden minder hoeft te stoken.

 

2. HR++ glas laten plaatsen

Het vervangen van oude kozijnen (enkel glas) door HR++ glas. Dit glas isoleert aanzienlijk beter; minimaal vijf keer beter dan enkel glas. Nieuwe beglazing draagt ook bij aan een beter Energielabel. Wilt u nu echt aan de slag; denk dan aan het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas. Dan wordt uw verbetering nog groter. Ook kan het vervangen van oude houten kozijnen naar nieuwe kunststof kozijnen bijdragen aan een betere isolatie van uw huis.

 

3. Zonnepanelen op het dak

You love them or you hate them. Maar toch het scheelt wel in de portemonnee. Het plaatsen van zonnepanelen zorgt er ook voor dat uw Energielabel een sprong omhoog kan maken. Bij een gemiddelde tussenwoning is ruimte voor 8 zonnepanelen. Die leveren gemiddeld 3000 kWh per jaar op. Dit zorgt voor een jaarlijkse besparing van 750 euro op uw energierekening!

 

4. HR107-combiketel installeren

Een nieuwe combiketel scheelt al snel veel gasverbruik. Deze nieuwe ketels hebben in vergelijking met oude CV-ketels een hoog rendement. Een oude CV-ketel heeft een rendement van ongeveer 0,9 een nieuwe HR combiketel heeft een rendement van 1,07. Dat lijkt niet veel, maar dit levert u al snel een vermindering van 20% van gasverbruik per jaar op. Dat tikt aan. Uw Energielabel wordt hier ook zeker beter door (ongeveer een sprong).

 

5. Kiezen voor een warmtepomp

Met een warmtepomp verwarmt u uw woning op een milieuvriendelijke manier. Dat komt doordat de warmtepomp warmte uit de buitenlucht haalt.  Op deze manier kunt u dus met relatief weinig energie warmte opwekken, wat ook weer zorgt voor een vermindering van het gasverbruik. In sommige gevallen zelfs zo’n 60%! Het Energielabel wordt er ook beter van, dit scheelt doorgaans een sprong.