ZY Makelaars
Volg ons

"Al jarenlang erg tevreden met de bemiddeling door Irma. Wat ze belooft, doet ze"

Stars

"Snelle service, goede huurders gevonden, super tevreden"

Funda, VBO, Pararius, Huurchecknederland
ZY Makelaars

Actueel

ZY Makelaars houdt u graag op de hoogte van het actuele nieuws over de woningmarkt in Nederland.

 

Studenten woningnood 2022

Impuls bouw flex- en studentenwoningen

Den Haag, 8 september 2022. Het kabinet wil binnen acht jaar tenminste 60.000 extra betaalbare studentenwoningen realiseren. Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen presenteert het kabinet het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030.
Het kabinet hoopt dit doel te realiseren met nieuwbouw en het beter benutten van de bestaande bouw door hospitaverhuur te stimuleren. Aan het Actieplan werken gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten mee.

LEES MEER
Huis geld balans scaled

Slechts 1% koopwoningen betaalbaar voor modale alleenstaande

Capelle aan den IJssel, 18 augustus 2022. Nog maar 1% van de koopwoningen is betaalbaar voor alleenstaanden met een modaal inkomen. Vorig jaar was dat nog 3,3% en in 2020 4,7%. Het aanbod van betaalbare woningen voor deze groep is daarmee met 70 % gedaald in één jaar tijd. Dat komt vooral door de gestegen hypotheekrente.

LEES MEER
Energielabel en geld

Label C € 30.000 meer waard dan vergelijkbare woning met G

Utrecht, 14 juli 2022. Een woning met energielabel C is bij verkoop gemiddeld 7,9% meer waard dan een vergelijkbare woning met een G-label. Dat blijkt uit onderzoek van Brainbay dat de relatie tussen energielabel, woningwaarde en verkoopbaarheid heeft onderzocht.
Wat onder meer opvalt is dat de totale woningvoorraad gemiddeld een hoger energielabel heeft dan in 2015, en dat inmiddels 25% van de verkochte woningen over een A-label beschikt.

LEES MEER
Huizenprijzen 2022

Huizenprijzen stijgen minder hard door rentestijging en onzekerheid

Utrecht, 17 juni 2022. Hoewel de huizenprijzen blijven stijgen, verwachten wij dat de stijgende rente en de afzwakkende economie het groeitempo van de prijzen zullen afremmen. Bestaande koophuizen worden dit jaar naar verwachting gemiddeld 16,1 procent duurder, gevolgd door 4,5 procent in 2023.

LEES MEER
Energielabel voor je woning

Vanaf 2030 geen huurwoningen met energielabel E of slechter

Den Haag, 2 juni 2022. Vanaf 2030 mogen er geen woningen meer worden verhuurd met energielabel E of slechter. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt. De regel gaat gelden voor zowel particuliere als sociale huurwoningen. Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Nieuw is dat het ook wettelijk verplicht wordt en dat het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Er wordt een uitzondering gemaakt voor huurwoningen met een monumentenstatus.

LEES MEER
Starters 2022

Overheidsmaatregelen huizenmarkt helpen starters

Den Haag, 26 april 2022. De overheidsmaatregelen om investeerders te weren van de huizenmarkt hebben effect. In 2021 kochten investeerders veel minder woningen dan in het jaar ervoor. Koopstarters kochten juist meer.
Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster naar koopstarters, kleine investeerders (met maximaal 4 woningen) en andere investeerders in de periode 2010 tot en met 2021.

LEES MEER
Rookmelder interpolis

Rookmelders per 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

Breda, 4 april 2022. Het tijdstip komt steeds dichterbij. 76% van de mensen heeft een rookmelder thuis. Jij ook? Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Wij vertellen hoe het zit met de regels en mogelijke oplossingen.
Zelf je rookmelder ophangen? Bekijk dan in dit artikel hoe je in 3 simpele stappen je een rookmelder ophangt.

LEES MEER
Te huur

WOZ-waarde gaat minder meetellen bij vaststelling huurprijs

Den Haag, 24 maart 2022. Per 1 mei mag de WOZ-waarde nog maar voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs. Met deze maatregel, de cap op de WOZ genoemd, wil de overheid huurwoningen beter betaalbaar houden.

LEES MEER
Energieprijzen verduurzamen

Nederlanders verduurzamen sneller door stijgende energieprijzen

's-Hertogenbosch, 1 februari 2022. Bijna zeven op de tien Nederlanders die hun woning in 2022 willen verduurzamen, doen dit vanwege de stijgende energieprijzen. Daarnaast laten mensen vaker de verwarming uit, uit angst straks de rekening niet meer te kunnen betalen.

LEES MEER
Hypotheek duurhuurders

Proef met ruimere hypotheeknormen voor duurhuurders

Utrecht, 27 januari 2022. Vier hypotheekaanbieders beginnen samen met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) een proef met ruimere hypotheeknormen voor zogeheten duurhuurders. Dat zijn huurders die relatief veel geld kwijt zijn aan huur, maar niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Met ruimere normen komt deze groep misschien toch in aanmerking voor een hypotheek.

LEES MEER

1 2 3 4 5 ... 12